flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС: використання неінвентаризованої земельної ділянки не звільняє від обов`язку дотримуватись природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами

29 квітня 2024, 17:00

За результатами касаційного перегляду справи № 140/1367/21 колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (далі – КАС ВС) погодилася з висновками Восьмого апеляційного адміністративного суду, що використання Ківерцівською міською радою Волинської області неінвентаризованої земельної ділянки для звалища відходів та яка не перебуває у комунальній власності Ківерцівської міської ради, не звільняє від обов`язку дотримуватись природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами. Також, невиконання Ківерцівською міською радою Волинської області в повному обсязі вимог Державної екологічної інспекції у Волинській області про усунення порушень природоохоронного законодавства створює загрозу для життя та здоров`я людей.

Короткий виклад обставин справи

Державною екологічною інспекцією у Волинській області проведено планову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища Ківерцівською міською радою, за результатами якої складено акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства від 18-28 лютого 2020 року, в якому зафіксовано порушення відповідачем, зокрема, вимог щодо поводження з відходами на території Ківерцівської міської ради та на території населених пунктів, що увійшли до складу Ківерцівської ОТГ, а саме – вивезення та захоронення побутових відходів на несанкціоноване сміттєзвалище, що розташоване біля села Заброди Сокиричівського старостинського округу Ківерцівської ОТГ на земельній ділянці площею близько 4,0 га. Вказане несанкціоноване звалище відходів експлуатується Ківерцівською міською радою, однак у Ківерцівської міської ради відсутні правовстановлюючі документи на право користування земельною ділянкою, на якій розташоване зазначене несанкціоноване сміттєзвалище.

Державна екологічна інспекція у Волинській області звернулася з позовом до Ківерцівської міської ради про зупинення виконання робіт шляхом тимчасової заборони вивезення та захоронення побутових відходів на несанкціоноване сміттєзвалище, який рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 24 червня 2021 року, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 18 листопада 2021 року, задоволено.

Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, відповідач звернувся із касаційною скаргою до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, у якій просив їх скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Висновки Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

Використання відповідачем неінвентаризованої земельної ділянки площею близько 4,0 га, біля села Заброди Сокиричівського старостинського округу Ківерцівської ОТГ, та яка не перебуває у комунальній власності Ківерцівської міської ради, не звільняє від обов`язку дотримуватись природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами.

Колегія суддів зазначила, що доводи Ківерцівської міської ради про те, що вона не є розпорядником цієї земельної ділянки та не може реалізувати права, передбачені щодо даної земельної ділянки, суд до уваги не бере, оскільки відповідач не заперечує використання цієї земельної ділянки, як несанкціонованого сміттєзвалища для твердих побутових відходів, що вивозяться з території міськради. А тому саме відповідач, як орган місцевого самоврядування, зобов`язаний вжити заходів для припинення порушень природоохоронного законодавства на території об`єднаної територіальної громади.

Крім того, колегія суддів зазначила, що відповідно до частини третьої статті 50 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» діяльність фізичних та юридичних осіб, що завдає шкоди навколишньому природному середовищу, може бути припинена за рішенням суду. Ураховуючи, що відповідач в повному обсязі не виконав вимог інспекції про усунення порушень природоохоронного законодавства, що створює загрозу для життя та здоров`я людей, а тому з метою недопущення негативних наслідків для навколишнього природного середовища суд обґрунтовано задовольнив позов.

За такого правового регулювання та встановлених обставин Верховний Суд не встановив неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні судами першої та апеляційної інстанцій рішень, а тому касаційну скаргу залишив без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій – без змін.

Постанова КАС ВС від 18 квітня 2024 року у справі № 140/1367/21 доступна за цим покликанням https://reyestr.court.gov.ua/Review/118494861