flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду взяв участь у VII Харківському міжнародному юридичному форумі

27 вересня 2023, 12:21

26 вересня 2023 року в рамках VII Харківського міжнародного юридичного форуму в режимі онлайн відбулася Панельна дискусія з податкового права «Трансформація податкового регулювання в умовах воєнного стану на шляху до євроінтеграції», яка покликана висвітлити основні аспекти нормативних новел у податковому праві та практику податкового правозастосування в умовах воєнного стану.

До обговрення були залучені національні та зарубіжні фахівці – теоретики та практики права, які розглянули як концептульно-теоретичний характер проблематики трансформації податкового регулювання, так і питання, що мають вузько-орієнтоване практично-прикладне спрямування в умовах воєнного стану та євроінтеграції.

Восьмий ААС на цьому юридичному форумі представляв голова суду Олег Заверуха, який виступив з доповіддю на тему «Причини виникнення податкових конфліктів та сучасні механізми вирішення податкових спорів».

У своєму виступі голова Восьмого ААС зазначив, що питання захисту прав і законних інтересів суб’єктів податкових правовідносин належить до найбільш актуальних і складних проблем як в теоретичному, так і практичному плані, оскільки головним обов’язком держави на конституційному рівні закріплено утвердження і забезпечення прав і свобод людини.

У податкових відносинах інтереси платників податків, з однієї сторони, та контролюючих органів, що представляють інтереси держави, з іншої сторони, не завжди співпадають, що відповідно призводить до виникнення податкових конфліктів. Особливо ця проблема загострюється у разі недостатньої прозорості та розуміння процесів, що відбуваються на стадії мобілізації фінансових ресурсів шляхом оподаткування. Виникнення конфліктів у цьому разі є неминучим, а їх наслідком може стати недофінансування окремих напрямів публічної діяльності держави. Подібні конфлікти мають бути оперативно припинені, що зменшить потенційні збитки державі. З цих причини важливо правильно та послідовно визначити причини виникнення конфліктів між учасниками податкових відносин, охарактеризувати їх природу та запропонувати шляхи недопущення виникнення податкових конфліктів або принаймні сформувати уявлення про можливі важелі швидкого досягнення балансу між інтересами сторін податкових відносин.

Окрему увагу у доповіді було приділено питанню судової медіації в податкових спорах та окреслено ефект і переваги застосування цього процесуального інституту для вирішення податкових спорів.

На завершення своєї доповіді голова Восьмого ААС констатував, що питання удосконалення правового регулювання захисту прав платників податків в Україні у контексті судової медіації не повинно залишитись поза увагою законодавчої та виконавчої гілок влади, поза увагою наукової спільноти, оскільки саме теоретичні та нормотворчі напрацювання відкриють передумови до активного та ефективного застосування цього інституту в Україні, що в свою чергу сприятиме збалансуванню інтересів держави та інтересів особи (платника податків), налагодженню та поглибленню взаємної довіри між ними.

 

Довідково. Харківський міжнародний юридичний форум було засновано у 2017 як відкриту міжнародну платформу для обговорення проблем, найбільш актуальних для світової юридичної спільноти. Своєю місією форум визначає залучення провідних фахівців та експертів з різних країн до прозорого і відкритого діалогу з метою вироблення спільних підходів до вирішення актуальних юридичних проблем в контексті глобалізації та усунення правових бар’єрів світового сталого розвитку.