flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Восьмого ААС взяв участь у розширеній робочій нараді

04 жовтня 2023, 15:25

02 жовтня 2023 року у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду відбулась розширена робоча нарада, присвячена актуальним питанням здійснення правосуддя судами адміністративної юрисдикції, за участю Голови Верховного Суду, секретарів судових палат Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, голів апеляційних та окружних адміністративних судів, представників Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України, в якій також взяв участь і голова Восьмого ААС Олег Заверуха.

Під час своєї доповіді Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко зазначив, що судова система адаптувалася до роботи в умовах воєнного стану, широко використовуючи можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференцзв'язку і право самостійно визначати порядок роботи суду в разі реальної загрози життю та здоров'ю суддів, працівників апарату і відвідувачів суду. Крім того, судам вдалося належним чином організувати роботу з урахуванням необхідності дотримання процесуальних строків.

Виокремив Голова Верховного Суду і ряд проблем, які потребують якнайшвидшого розв'язання, це надмірне навантаження на суддів, значну кількість вакантних посад суддів і суттєвий відтік кадрів з апаратів судів.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час свого виступу поінформував про те, що суди продовжують працювати з великим навантаженням і упродовж першого півріччя 2023 року до окружних адміністративних судів надійшло 320 тис. справ і матеріалів, до апеляційних адміністративних судів – 82 тис. справ і матеріалів, а на розгляд КАС ВС за цей період надійшло понад 23 тис. справ і матеріалів.

Зупинився голова КАС ВС і на проблемних питаннях які турбують адміністративні суди – забезпечення судів комп’ютерною та іншою технікою, засобами безперебійної подачі електроенергії та інтернету і централізованим опаленням, а також проведення поточного й капітального ремонту приміщень.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов поінформував, що на сьогодні в резерві на посади суддів адміністративних судів перебуває 434 особи. В місцевих судах наявні 142 вакантні посади, а в апеляційних адміністративних судах – 102. Крім того, нагадав про Меморандум між Міжнародним валютним фондом і Україною, відповідно до якого Україна взяла на себе зобов’язання створити суд, що буде розглядати окремі категорії спорів за позовами осіб до вищих органів державної влади.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук акцентував увагу на важливості зовнішньої комунікації, яка має залишатися активною для того, щоб суспільство розуміло проблеми судової системи та виклики, з якими стикаються суди.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернув увагу на питання щодо відрядження суддів. Зокрема, про повернення суддів з великих обласних центрів з чималим навантаженням до тих судів, у яких навантаження незначне. Як зазначив Богдан Моніч, потребує вирішення і питання щодо відрядження суддів апеляційних судів.

В. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура окреслив питання фінансування судів у 2023 році. Зокрема повідомив, що цього року стимулюючі виплати для працівників апаратів перебували на рівні 18–20 %. Разом із тим він зазначив про виконання річного плану з надходжень до спеціального фонду державного бюджету, що може зумовити підвищення рівня стимулюючих виплат працівникам апаратів судів у 2023 році.