flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У місті Львові відбулася Міжнародна конференція «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання»

28 листопада 2023, 11:58

24 листопада 2023 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Міжнародна конференція «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання». Даний захід було організовано Восьмим апеляційним адміністративним судом спільно з Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів та Юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка.

Участь у заході взяли голова та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, голова та судді Восьмого апеляційного адміністративного суду, голови Другого, Третього та Шостого апеляційних адміністративних судів, голови та судді окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу, представники Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голова Ради суддів України, представники академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, голова Львівської обласної військової адміністрації, а також закордонні гості – суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві (Республіка Польща), заступниця президента Окружного суду Амстердаму (Нідерланди) та суддя адміністративного суду Відня (Австрія).

 

До учасників міжнародної конференції з вітальним словом звернувся голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, який подякував усім присутнім, а особливо закордонним гостям за готовність обговорити проблемні питання здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану. У своїй промові Михайло Смокович зазначив, що проблеми судової системи досить динамічні, як і пропозиції для їх вирішення. До основних проблем судової системи Михайло Смокович відніс – нові відносини між «суспільством та людиною» з однієї сторони, та «владою» з іншої сторони, конфлікти під час яких потрібно судам вирішувати враховуючи ключовий фактор сьогодення - «війна»; визначення підсудності у справах за позовами ВПО; нові категорії справ; ліквідація Адміністративного суду міста Києва та створення нового – Київського окружного міського адміністративного суду. Однак, як наголосив доповідач, дані проблеми вирішуються як зі сторони законодавця, який зі своє сторони робить кроки для вирішення частини цих проблем, шляхом прийняття відповідних законодавчих актів. Так і судів, які зі своєї сторони також працюють в напрямку вирішення проблем, шляхом напрацювання судової практики у вирішенні нових категорій справ, а також розподілення накопичених після ліквідації Адміністративного суду міста Києва адміністративних справ між окружними адміністративними судами в межах України. Голова суду підкреслив, що завдяки впровадженню Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи спрощується доступ громадян та органів державної влади до правосуддя, що в свою чергу дозволяє вирішити проблему пов’язану з територіальною віддаленістю громадян та судів.

 

Голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха зазначив, що даний науково-практичний захід реалізовується в межах багаторічного партнерства між усіма співорганізаторами – Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів та Юридичним факультетом ЛНУ імені Івана Франка. «27 вересня 2019 року в цьому залі відбулася Міжнародна конференція «Адміністративна юстиція в Польщі та Україні: порівняльні аспекти». Тоді нами було задекларовано проводити такі конференції щороку, але COVID-19, а згодом повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну поставили наші плани на паузу. Однак людські стосунки, дружбу та віру у демократичні цінності не можна поставити на паузу. Саме тому ми сьогодні зібралися у цьому залі, щоб обговорити особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану та напрацювати шляхи вирішення цих проблем», – зазначив Олег Заверуха.

 

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький подякував організаторам конференції за порушену на цьому заході тему, адже від результату роботи представників судової влади залежить ефективний доступ громадян до правосуддя.

 

Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник, звертаючись до учасників, наголосив на актуальності конференції у процесі удосконалення правової системи України. «Львівський університет завжди відкритий до світу та до людей, які прагнуть творити важливі зміни. Юридичний факультет нашого Університету сприяє розвитку судової системи України, готуючи висококваліфікованих правників, здійснюючи науково-практичний аналіз матеріалів, які нам надають фахівці Верховного Суду, адміністративних судів та інших інституцій. Переконаний, що такі зустрічі, як сьогоднішня, принесуть користь як представникам судової сфери, так і науковцям Львівського університету, які активно працюють над вдосконаленням освітніх програм», – підкреслив Володимир Мельник та розповів присутнім про наукову та соціальну діяльність академічної спільноти ЛНУ ім. Івана Франка в умовах повномасштабної війни.

 

Голова Ради суддів України та суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч відзначив, що «увага суспільства та міжнародних партнерів сьогодні прикута до справ адміністративної юрисдикції, а в умовах викликів часу особливої нагальності зараз вимагають справи, які стосуються російської агресії, розслідування воєнних злочинів».

 

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, віце-президентка Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блажівська зазначила, що: «З початку повномасштабної війни ми всі зрозуміли справжній сенс тези «разом наш голос є сильнішим», адже практично щодня ми відчуваємо підтримку від наших іноземних колег. А такі міжнародні конференції, як сьогоднішня, завжди надихають нас усіх по-особливому, адже є для нас усіх певним поштовхом вперед».

 

Член Вищої ради правосуддя Олександр Сасевич, під час своєї вітальної промови коротко розповів про основну діяльність інстанції, яку представляє, основні досягнення та процеси, над якими зараз працює Вища рада правосуддя.

 

У своїй вітальній промові суддя Фінансової палати Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голова Ради університету гуманітарних та природничих наук у Ченстохові Кшиштоф Вінярскі пригадав, що у 2019 році брав участь у Міжнародній конференції «Адміністративна юстиція в Польщі та Україні: порівняльні аспекти» і після її закінчення будував плани на участь в таких конференціях у наступні роки. «Згодом, як і сказали колеги, розпочалася пандемія, і ми щиро вірили, що більших викликів вже бути не може. Але 2022 рік сколихнув Україну та всю Європу через повномасштабне вторгнення росії. Я переконаний, що Ви – українці – переможете у цій війні, адже весь цивілізований світ разом із вами», – зазначив Кшиштоф Вінярскі.

 

Голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві, суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща Войцех Мазур також наголосив на важливості бути солідарними з Україною в час боротьби з російським агресором та чинені правосуддя в контексті розслідування воєнних злочинів. Також Войцех Мазур висловив переконання, що Україна повинна стати членом Європейського Союзу та побажав усім учасникам конференції цікавих обговорень.

 

На завершення вітальних промов до присутніх звернувся декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Бурдін: «Адміністративна юстиція в Україні перебуває на етапі свого розвитку, але незважаючи на це, адміністративні суди вже задекларували не лише свою потрібність, але й ефективність. Я радий сьогодні вітати багатьох експертів права, які зібралися задля обговорення важливих питань в умовах воєнного часу».

 

Далі робота конференції продовжилась у форматі двох стратегічних сесій, які модерували Олег Заверуха та Наталія Блажівська.

 

Так, про деякі аспекти юрисдикційної предметності в умовах воєнного стану розповів перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Кучерявенко.

 

Заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович зупинився на судовому активізмі (судовій правотворчості) та судовій стриманості як елементі адміністративної юстиції.

 

Ігор Олендер, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду акцентував увагу учасників на важливості оподаткування та публічній фінансовій політиці в умовах воєнного стану.

 

Щодо набуття чинності Законом України «Про адміністративну процедуру» та готовність публічної влади до роботи в нових умовах проаналізував професор кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Школик.

 

Також учасники дізналися від судді Фінансової палати Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голови Ради університету гуманітарних та природничих наук у Ченстохові Кшиштофа Вінярскі, голови Воєводського адміністративного суду у Варшаві, судді Вищого адміністративного суду Республіки Польща Войцеха Мазура, судді адміністративного суду Відня, міжнародної експертки проєкту ЄС «Право-Justice», Едіт Целлер та заступниці президента Окружного суду Амстердаму з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, членкині Ради суддів Нідерландів Естер де Рой про інші актуальні теми сучасного адміністративного судочинства в світі.

Зокрема, про особливості процедури у польському адміністративному судочинстві, дисциплінарну відповідальність суддів адміністративних судів Республіки Польща, електронне судочинство та використання цифрових технологій у судочинстві Європейського Союзу, а також дотримання принципів прозорості та доброчесності судової влади.