flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Восьмого ААС взяв участь у семінарах присвяченим темам захисту біженців та видворення іноземців в умовах війни

01 грудня 2023, 09:01

27 листопада 2023 року в місті Ужгороді відбувся семінар для суддів окружних адміністративних судів на тему «Захист прав шукачів захисту та біженців в умовах війни. Новели міжнародного права в питаннях захисту.»

До професійної дискусії долучився суддя Восьмого ААС Василь Гуляк.

Під час цього тренінгу судді поглибили свої знання у сфері міжнародного захисту, удосконалили навички спілкування з учасниками судового провадження, що пережили травматичний досвід, зосередилися на особливостях розгляду і доказування в судових спорах щодо оскарження рішень Державної міграційної служби України, а також обмінялися досвідом у сфері розгляду судових спорів в цій категорії справ.

Спікерами на цьому заході виступили Олександр Лучинець, адвокат Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA; Елла Катаєва, суддя Одеського окружного адміністративного суду; Оксана Бабич, радник з правових питань Центрального офісу УВКБ ООН та Ірина Поломарчук, лектор-психолог.

Експерти висвітлили питання пов’язані з доступом біженців та іноземців до міжнародного захисту в умовах воєнного стану, навели практику Європейського суду з прав людини та національну практику з розгляду спорів щодо надання захисту в Україні, а також ознайомили з психологічними аспектами спілкування з особами, що звернулися за захистом в Україні.

28 листопада 2023 року в місті Ужгороді відбувся семінар для суддів місцевих загальних судів на тему «Актуальні питання щодо здійснення судочинства у справах щодо затримання, примусового повернення, примусового видворення іноземців та осіб без громадянства в період воєнного стану.»

Суддя Восьмого ААС Василь Гуляк долучився до фахової дискусії, виступивши перед учасниками семінару з темою «Особливості розгляду адміністративних справ про затримання іноземців та осіб без громадянства».

Під час своєї доповіді Василь Гуляк розкрив питання які стосувалися законодавчого регулювання процесу розгляду адміністративними судами справ про затримання іноземців та осіб без громадянства, а також принципів та основ національного законодавства у сфері регулювання затримання іноземців та осіб без громадянства. Окремо доповідач зупинився на процесуальних правилах затримання іноземців або осіб без громадянства та адміністративно-процедурних особливостях продовження строку затримання іноземців або осіб без громадянства. Також, навів приклади застосування норм міжнародного права та практики Європейського суду з прав людини під час розгляду судами справ про затримання іноземців та осіб без громадянства.

Також під час свого виступу Василь Гуляк навів статистику і тенденції розгляду справ суддями Восьмого ААС, і окремо зупинився на причинах скасування та зміни судових рішень судів першої інстанції Восьмим ААС.

Проведення цих заходів дало можливість більш детально обговорити проблемні та актуальні питання щодо здійснення судочинства у вищезгаданих категоріях справ в період воєнного стану, а також почути думки представників прикордонної та міграційної служби, органів прокуратури, адвокатів та суддів, які безпосередньо беруть участь у процесі розгляду цих категорій справ.

Семінари організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Агентством ООН у справах біженців та Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA.

Фото надані Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України