flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робочий візит суддів Восьмого ААС до Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія

06 грудня 2023, 12:01

Делегація суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду з 27 по 30 листопада 2023 року відвідала з робочою поїздкою Вищий адміністративний суд землі Нижня Саксонія та Адміністративний суд Люнебургу.

До складу делегації суддів Восьмого ААС крім голови суду Олега Заверухи увійшли судді Любомир Гудим, Надія Ільчишин, Тарас Онишкевич, Оксана Мікула та Романа Хобор.

Цей робочий візит є продовженням співпраці між Восьмим ААС, Вищим адміністративним судом землі Нижня Саксонія та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ), започаткованої у березні 2019 року. Тоді, делегація суддів з Німеччини у складі Президента Вищого адміністративного суду та Державної судової палати землі Нижня Саксонія д-р Томаса Смолліха, Президента Вищого суду землі Нижня Саксонія у відставці Едгара Ізермана, головуючого судді в Суді землі в м. Ганновер д-р Мартіна Гроте відвідала з робочим візитом Восьмий ААС.

Метою візиту українських суддів було ознайомлення з організацією роботи адміністративних судів землі Нижня Саксонія, а також з особливостями застосування норм матеріального та процесуального права в окремих категоріях адміністративних справ.

У ході двосторонніх зустрічей судді виступили з доповідями та презентаціями, які стосувалися таких тем:

- система адміністративних судів в Україні та Німеччині, адміністративна юрисдикція, перебіг судового засідання та гарантії незалежності суддів;

- діджиталізація адміністративного процесу;

- виконання адміністративних актів/судових рішень;

- кваліфікаційні вимоги  до посади судді адміністративного суду в Україні та Німеччині;

- особливості здійснення адміністративного судочинства в Україні в умовах воєнного стану.

Також делегація українських суддів відвідала судові засідання в Адміністративному суді Люнебургу, який є судом першої інстанції, та у суді апеляційної інстанції, яким є Вищий адміністративний суд землі Нижня Саксонія.

Візит відбувся за організаційної та фінансової підтримки Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) та Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія.

Довідково: Вищий адміністративний суд землі Нижня Саксонія – вищий орган з розгляду адміністративних спорів у Нижній Саксонії. Юрисдикція суду поширюється на сім адміністративних судів першої інстанції в Нижній Саксонії.

Німецький Фонд міжнародного правового співробітництва (IRZ) – міжнародна юридична організація заснована у 1992 році. Займається створенням конституційних структур та зміною правових та судових систем в інших країнах.