flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл «Проблеми правозастосування при розгляді податкових спорів»

11 грудня 2023, 09:01

07 грудня 2023 року голова Восьмого ААС Олег Заверуха та суддя Восьмого ААС Романа Хобор взяли участь у круглому столі на тему «Проблеми правозастосування при розгляді податкових спорів».

Співорганізаторами цього заходу виступили Комітет адміністративного права та процесу Ради адвокатів Львівської області, Кафедра адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, Восьмий апеляційний адміністративний суд та Львівський окружний адміністративний суд.

У своєму вітальному слові до учасників заходу Олег Заверуха подякував в.о. голови Ради адвокатів Львівської області Уляні Ковній за ініціативу у проведенні цього круглого столу і наголосив на актуальності теми заходу. Зазначив, що незважаючи на виклики воєнного стану Восьмий ААС, як цього вимагає Конституція України та закони України безперервно здійснював і продовжує здійснювати судочинство.

У своїй доповіді голова суду проаналізував показники надходження та розгляду судом у 2022 -2023 роках публічно-правових спорів у сфері податкових правовідносин, а також проінформував присутніх про актуальні питання застосування норм матеріального та процесуального права у цій категорії справ.

На переконання Олега Заверухи суди адміністративної юрисдикції повинні дотримуватися людиноцентристського принципу, захищати права, свободи та інтереси платників податків та робити усе для того, щоб на належному рівні розв’язувати спори у сфері оподаткування.

В рамках круглого столу з презентацією на тему «Впровадження технологій в судові адміністративні процеси в Україні» виступила суддя Восьмого ААС Романа Хобор.

У своїй доповіді Романа Хобор ознайомила присутніх з законодавством, яке регламентує впровадження сучасних технологій в судовій системі України, а також окремо зупинилась на можливостях кожної з таких технологій, а саме відеоконференцзв’язку, «Електронного суду» та «Електронного кабінету», а також комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду».

Також з доповідями виступили адвокат Ірина Кушпета на тему «Законодавчі підстави блокування податкових накладних (з позиції адвоката)», а також професор та адвокат Володимир Решота на тему «Процесуальні дії податкового органу в адміністративному суді: реалізація принципу диспозитивності та змагальності чи зловживання процесуальними правами».

Закінчився захід загальною дискусією та підведенням підсумків за участі адвокатів, суддів, науковців та гостей круглого столу.