flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація українських суддів взяла участь у роботі німецько-українського колоквіуму з питань адміністративного судового процесу

13 грудня 2023, 09:01

Заступник голови Восьмого ААС Віталій Затолочний у складі делегації суддів адміністративних судів взяв участь у 17 німецько-українському колоквіумі «Адміністративний судовий процес», який відбувся у Вищому адміністративному суді Рейнланд-Пфальц в м. Кобленц (Німеччина) з 3 по 9 грудня 2023 року.

До складу делегації суддів, крім Віталія Затолочного, також увійшли Анна Бучик суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Василь Ключкович заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду та Олена Кошкош заступник голови Донецького окружного адміністративного суду.

Даний візит відбувся у рамках співробітництва Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) за сприяння якого регулярно проводяться українсько-німецькі зустрічі з питань адміністративного судочинства та ведеться обмін науково-методичним досвідом.

Колоквіум у Кобленці було проведено з метою українсько-німецького професійно-колегіального обміну для глибшого ознайомлення українських суддів з практикою німецької адміністративної юрисдикції.

Під час колоквіуму відбулися фахові обговорення з таких питань:

- інформаційні технології на робочому місці судді, виклики та досвід впровадження електронної справи;

- вплив конституційного права на тлумачення та застосування невизначених правових понять;

- робота Сенату Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц з питань законодавства щодо надання притулку;

- склад та завдання окремих представницьких органів суддів (Рада суддів, Рада голів судів та Рада президії судів);

- господарське адміністративне право та посилання на європейське право, огляд та вибрані справи сенату Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц, до компетенції якого належить, зокрема, питання законодавства щодо виноробства.

Також делегація українських суддів відвідала судові засідання в Адміністративному суді Майнца, який є судом першої інстанції та у суді апеляційної інстанції, яким є Вищий адміністративний суд землі Рейнланд-Пфальц.

Відповідно до програми заходу українська делегація відвідала також Парламент федеральної землі Рейнланд-Пфальц, де провела зустріч з головою парламенту паном Хендріком Герінгом та директором парламенту пані Урсулою Молька.

Довідково: Вищий адміністративний суд землі Рейнланд-Пфальц, розташований у Кобленці, розглядає апеляції на рішення адміністративних судів у Кобленці, Майнці, Нойштадті-ан-дер-Вайнштрассе та Трірі. У першу чергу він відповідає за регулятивний контроль щодо дійсності статутів і певних правових норм, а також за суперечки, пов’язані з масштабними технічними процедурами. Державний професійний суд у справах медичних професій і Державний професійний суд у справах архітектурних професій також входять до нього.

Німецький Фонд міжнародного правового співробітництва (IRZ) – міжнародна юридична організація заснована у 1992 році. Займається створенням конституційних структур та зміною правових та судових систем в інших країнах.