flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Восьмого ААС взяли участь у тренінгу щодо особливостей правозастосування та актуальної судової практики у справах про доступ до публічної інформації

20 травня 2024, 12:37

16 та 17 травня 2024 року у м. Львові відбувся тренінг «Доступ до публічної інформації. Особливості правозастосування та актуальна судова практика», який був організований Національною школою суддів України за підтримки Проєкту Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні», який фінансується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2023–2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова».

Восьмий ААС на цьому заході представляли судді Василь Гуляк, Надія Ільчишин та Лариса Іщук.

Для проведення тренінгу було залучено суддів Верховного Суду, апеляційних та окружних адміністративних судів, експертів Ради Європи, а також представника Уповноваженого з інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У ході навчання суддями-учасниками було опрацьовано три модулі:

– Основні поняття та принципи доступу до публічної інформації. Національне та міжнародне законодавство;

– Обмеження доступу до публічної інформації;

– Окремі аспекти застосування права на доступ до публічної інформації.

Під час опрацювання цих модулів судді-учасники мали змогу поглибити свої знання з міжнародних принципів доступу до публічної інформації, змісту базових міжнародних документів у сфері прав людини, які визначають право на інформацію, зокрема Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо). Також було зроблено акцент на основних положеннях Закону України «Про доступ до публічної інформації», метою якого є забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації. Висвітлено особливості реалізації судами права на доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану та ролі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у питаннях доступу до інформації у військовий час.

Фото: Національна школа суддів України