flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду взяв участь в Усеукраїнському круглому столі «Медіація в адміністративному судочинстві»

02 липня 2024, 09:02

27 червня 2024 року у м. Вінниця відбувся Усеукраїнський круглий стіл на тему «Медіація в адміністративному судочинстві», участь в якому взяв голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха.

До фахової дискусії були залучені очільник Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, голови апеляційних та окружних адміністративних судів, а також науковці Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського та Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, а співорганізаторами цього заходу виступили Сьомий апеляційний адміністративний суд, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду та Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.

В ході конференції учасники обговорили здобутки і виклики застосування медіації в адміністративному судочинстві, проаналізували перспективи її розвитку та сформували конкретні рекомендації для удосконалення цього правового інституту.

Олег Заверуха виступив з доповіддю на тему «Перспективи медіації в податкових спорах: іноземний досвід», під час якої проаналізував досвід застосування альтернативних способів вирішення податкових спорів у Великобританії та Німеччині.

Серед іншого наголосив на тому, що побудова конкретної моделі інституту податкової медіації в Україні має відбуватись з урахуванням раціональних практик міжнародного досвіду, але за умови чіткого визначення на національному рівні для податкової адміністрації та платників податків так званої політики «червоних ліній». Такий підхід забезпечить прозорість вирішення податкових спорів, зробить передбачуваним процес прийняття рішень, а поведінку суб’єктів правовідносин – прогнозованою та ефективною.