flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний круглий стіл на тему «Вирішення проблем безпеки без шкоди для захисту біженців» відбувся у Грузії

23 жовтня 2018, 15:16

25-26 вересня 2018 року у місті Тбілісі, Грузія відбувся міжнародний круглий стіл на тему «Вирішення проблем безпеки без шкоди для захисту біженців». Захід організовано спільно Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та Радою Європи для країн Східної Європи та Кавказу. Для участі у цьому заході від України було запрошено суддю Львівського апеляційного адміністративного суду Гуляка Василя Васильовича (зараз – суддя Восьмого апеляційного адміністративного суду).

Учасниками міжнародного круглого столу були представники Служби безпеки, Міграційної служби та судової влади з шести країн: Азербайджану, Вірменії, Республіки Білорусь, Грузії, Молдови та України. Міжнародна делегація від України включала по два представники від Служби безпеки України та Державної міграційної служби України, і одного представника судової влади України – суддю Львівського апеляційного адміністративного суду Гуляка В.В.

Під час зазначеного заходу обговорювалися питання національної безпеки  в контексті міжнародного режиму захисту прав біженців кожної із країн-учасниць круглого столу, а також проблеми екстрадиції та ефективного правового захисту біженців відповідно до національного законодавства та міжнародного права.

Суддя Гуляк В.В. ознайомився з особливостями процедур надання статусу біженця в інших країнах, взяв активну участь у дискусіях між учасниками круглого столу щодо проблемних питань, а також виступив з промовою, у якій звернув увагу на важливість та актуальність такої теми для України.

Зокрема, суддя Гуляк В.В. звернув увагу учасників круглого столу на те, що геополітичне становище України робить її потенційно привабливою як для осіб, які шукають притулок, так і для «транзитних мігрантів», оскільки з кожним роком збільшуються міграційні потоки в Україну, що об’єктивно змушує запроваджувати цивілізовані правові стандарти для вирішення цієї проблеми. Вирішення питання процедури та критеріїв визначення статусу біженців має комплексний характер, але особлива роль у цьому процесі належить судовій гілці влади, адже саме суди уповноважені ставити крапку у спорах, що виникають у правовідносинах з біженцями. Держава має забезпечувати не лише захист прав біженців (мігрантів, осіб, які потребують тимчасового чи додаткового захисту), а й захист державних інтересів та національної безпеки від зловживань з боку таких осіб.

Суддя підкреслив, що у правовідносинах із біженцями суди повинні дотримуватися засад неупередженості та незалежності з метою забезпечення дотримання принципів законності, справедливості та верховенства права. Адже, як гарантує Конституція України, людина, її права та свободи є найвищими цінностями, що визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

За результатами міжнародного круглого столу було напрацьовано заключні висновки щодо вирішення проблем національної безпеки без шкоди для захисту біженців, які повинні бути реалізовані в процесуальній діяльності компетентних органів та служб відповідних країн.