flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Восьмого ААС бере участь в розробці навчального курсу від НШСУ

30 вересня 2021, 09:03

22-23 вересня відбулася друга зустріч робочої групи з розробки навчального курсу для суддів та помічників суддів адміністративних судів «Застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві». Ідея розробки навчального курсу реалізовується Національною школою суддів України у співпраці з проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України для забезпечення кращого доступу до правосуддя».

Суддю Восьмого ААС Оксану Гінду запрошено до складу робочої групи, яка загалом включає 10 суддів з усієї України, які представляють суди трьох інстанцій - окружні, апеляційні суди та Верховний Суд.

Перша зустріч робочої групи, яка відбувалася 15-16 червня, була присвячена визначенню змісту навчального курсу, а саме - обговоренню блоків питань, які будуть опрацьовуватись з огляду на мету і завдання курсу. Так, програма навчального курсу буде охоплювати такі тематичні блоки:

  1. Застосування принципу юридичної визначеності
  2. Якість законодавства
  3. Легітимні очікування
  4. Res judicata (як положення римського права, що зараз застосовується у значенні «остаточність рішення правомочного суду, яке вступило в законну силу, є обов’язковим для сторін і не може переглядатися»).

Під час другої зустрічі учасники робочої групи напрацьовували практичні завдання, розробляли мінілекції і тести до кожної з тем, обговорювали принципи правильного застосування суддями рішень ЄСПЛ в судовій практиці. З урахуванням результатів обговорення незабаром відбудеться пілотування навчального курсу, що включатиме, серед іншого, перевірку на практиці напрацьованих результатів, вхідне та вихідне тестування, формування роздаткових матеріалів для учасників майбутніх навчань тощо.

Планується, що результатом спільної роботи суддів стане підручник з навчального курсу, який буде корисним як для суддів, так і для помічників суддів адміністративних судів.