flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Восьмого ААС у 2022 році: цифри та факти

08 лютого 2023, 12:36

Без перебільшення, 2022 рік можна вважати найскладнішим в роботі не тільки Восьмого ААС, але й усієї судової системи України. Якщо в попередні роки основними викликами були безпрецедентне навантаження, критично низький рівень фінансування та пандемія COVID 19, то у 2022 році таким викликом була війна.

Починаючи з 24 лютого 2022 року Восьмий ААС, як і вся Україна призвичаювався до нових реалій в яких необхідно було працювати – введений на усій території України режим воєнного стану, постійні повітряні тривоги, загрози ракетних ударів та відсутність електричної енергії.

Судді та працівники апарату Восьмого ААС щоденно продовжували працювати, звершувати правосуддя, надавати якісні судові послуги та показувати максимально високий рівень професійності та ефективності на судовому фронті, про що свідчать цифри з якими пропонуємо Вам ознайомитися.

Отже, у 2022 році правосуддя у Восьмому ААС здійснювали 34 судді, на розгляд яких надійшло 18 963 апеляційні скарги та матеріали, а розглянуто за цей період 18 754 справи та матеріали. Співвідношення розглянутих справ до загальної кількості справ, що перебували у провадженні Восьмого ААС, за аналізований період становить 99 %. У середньому за рік кожен суддя Восьмого ААС отримав на розгляд 581 справу та матеріали.

У звітному періоді суддями Восьмого ААС за результатами перегляду рішень судів перших інстанцій було залишено без змін 7 865 рішень та ухвал, скасовано 2 556 рішень та ухвал, змінено 277 рішень та ухвал.

Незважаючи на повітряні тривоги та відсутність електричної енергії у Восьмому апеляційному адміністративному суді із фіксуванням судового процесу технічними засобами було розглянуто 2 079 судових справ, а в режимі відеоконференції – 829 справ. Найбільшу кількість справ було розглянуто в порядку письмового провадження – 6 625.

За увесь 2022 рік для участі у відкритих судових засіданнях з розгляду судових справ до Восьмого ААС прибуло 5 293 особи.

Таким чином, ці показники свідчать про високу продуктивність та ефективність роботи суду під час запровадженого на усій території України режиму воєнного стану.

Підсумовуючи, можна із впевненістю сказати, що незважаючи на всі виклики сьогодення Восьмий ААС докладає максимум зусиль, щоб забезпечити належну реалізацію конституційних прав на доступ до правосуддя і судовий захист, якісно та ефективно здійснювати правосуддя.