flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робочий візит суддів Восьмого ААС до Республіки Литва

02 серпня 2023, 12:40

На запрошення Ради Європи з 18 по 20 липня 2023 року судді Восьмого ААС Оксана Гінда та Лариса Іщук у складі делегації суддів України відвідали з робочим візитом Республіку Литва.

Делегація складалася з суддів усієї України, які представляють суди трьох інстанцій - окружні, апеляційні суди та Верховний Суд і які включені до складу робочої групи з розробки навчального курсу для суддів та помічників суддів адміністративних судів України «Застосування принципу юридичної визначеності адміністративними судами».

Ключовою метою даного візиту було доопрацювати матеріали цього навчального курсу, який розробляється Національною школою суддів України у співпраці з проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України для забезпечення кращого доступу до правосуддя».

Розробка даного курсу була розпочата ще у 2021 році, і вже тоді відбулося два засідання робочої групи, 15 – 16 червня та 22 – 23 вересня, під час яких було визначено зміст навчального курсу, а саме - обговорено блоки питань, які будуть опрацьовуватись з огляду на мету і завдання курсу, а також напрацьовано практичні завдання, розроблено мінілекції і тести до кожної з тем, обговорено принципи правильного застосування суддями рішень ЄСПЛ в судовій практиці.

Під час цієї поїздки судді мали змогу ознайомитися з практикою адміністративних судів Литви щодо застосування принципу юридичної визначеності та єдності судової практики, в тому числі щодо легітимних очікувань в контексті соціальних виплат.

Крім того, судді ознайомилися з практикою Конституційного Суду Литви в контексті застосування принципу юридичної визначеності, а також з кращими практиками розробки та організації тренінгів для суддів.

З юристом Європейського суду з прав людини та консультантами Ради Європи судді обговорили стандарти Ради Європи у сфері соціальних прав відповідно до прецедентної практики Європейського комітету з соціальних прав та застосування принципу юридичної визначеності Європейським судом з прав людини.

Також у рамках цього візиту судді відвідали Вищий адміністративний суд Литви, Конституційний Суд Литви та Національну судову адміністрацію.