flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка у Восьмому ААС

09 березня 2024, 09:01

09 березня 2024 року виповняється 210 років з дня народження Тараса Шевченка – видатного українського поета, прозаїка, художника та громадського діяча.

Тарас був людиною виняткового таланту та неймовірних обдарувань, хоча і нелегкої життєвої вдачі. Водночас усе своє життя і творчість він присвячував українському народу та беззастережно мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, у якій шануватимуться мова, культура та історія, а її люди – будуть вільними та щасливими.

У Восьмому апеляційному адміністративному суді з цієї нагоди проходить виставка під назвою «Тарас Шевченко 210 років», в основі якої цитування уривків вірша «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє», який можна розглядати як пророцтво для українського народу. Написаний ще у 1845 році він містить в собі особливий символізм, який став віддзеркаленням суспільства та настроїв того часу, при цьому його актуальність залишилась на роки.

Творчість Шевченка для сучасної України та кожного українця є закликом відстоювати наші цінності та ідентичність, самовіддано боротися за відродження нації, за її честь та гідність.

Поет завжди надихає нас на перемогу та запевняє у світлому та славному майбутньому України:

 

 

Запрошуємо усіх відвідувачів суду ознайомитися із виставкою «Тарас Шевченко 210 років» у приміщенні за адресою м. Львів, вул. Стецька, 13. Водночас у зв’язку із дією обмежень через введений воєнний стан в Україні, не всі, хто бажає, зможуть потрапити до приміщення суду. З огляду на це, зміст виставки додатково розміщено на сайті суду та на сторінці суду у Фейсбуці, щоб максимально широка аудиторія мала можливість долучитися до творчого спадку видатного українського поета.

Довідково: 23 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив план заходів з підготовки та відзначення на державному рівні 210-річчя від дня народження видатного українського поета, художника Тараса Григоровича Шевченка. Програма передбачає низку культурних, мистецьких та інформаційних заходів як в Україні, так і за її межами. Серед них: урочисте нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, фестиваль «Мистецька академія «Шевченко – шлях до перемоги», а також безліч читань, вечорів пам’яті, майстер-класів, круглих столів та інших тематичних заходів. 

З нагоди зазначеного Міністерство культури та інформаційної політики України у співпраці з Харківською академією дизайну і мистецтв й Держмистецтв розробили  ювілейну айдентику.

Для візуальних матеріалів використали особливий шрифт Kobzar KS, який був створений українськими графічними дизайнерами, базуючись на факсимільному виданні рукописної збірки «Три літа», котра зберігається в інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка. Дизайнери оцифрували збірку і створили шрифт з усіма необхідними елементами сучасного цифрового дизайну, який відтворює особистий почерк Тараса Шевченка.