flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду взяв участь у розширеній робочій зустрічі, яка відбулась у Верховному Суді

13 березня 2024, 13:35

11 березня 2024 року у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду відбулась розширена робоча зустріч з обговорення актуальних питань діяльності адміністративних судів у 2023 році, за участі Голови Верховного Суду, голови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, секретарів судових палат Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, секретаря Великої Палати Верховного Суду, судді Конституційного суду України, голів апеляційних та окружних адміністративних судів, голови Вищої ради правосуддя, в. о. голови Державної судової адміністрації України, голови Ради суддів України та членів Вищої ради правосуддя.

Надмірна завантаженість судів адміністративної юрисдикції, брак матеріально-технічного та фінансового забезпечення, нестача суддівських кадрів, низький рівень оплати праці працівників апаратів судів, необхідність подальшої цифровізації судочинства, потреба в оптимізації мережі судів у повоєнний період, врегулювання виплати суддівської винагороди суддям, які не здійснюють правосуддя, потреба перегляду ставок судового збору – на таких проблемних питаннях зосередили увагу учасники робочої зустрічі, обговорюючи організаційні аспекти діяльності адміністративних судів.

Фото: Конституційний суд України

Під час своєї доповіді Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко зазначив, що незважаючи на надзвичайно складні умови, судова система України виконує свої завдання на належному рівні. При цьому впродовж минулого року на розгляд судів адміністративної юрисдикції надійшло близько 900 тисяч справ та матеріалів.

Окреслив Голова Верховного Суду і низку проблемних питань в організації роботи судів, серед яких – кадрове наповнення, надходження нових категорій справ, пов’язаних з війною, та забезпечення безпеки учасників процесів, суддів і працівників апаратів судів.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час свого виступу акцентував увагу на тому, що діяльність адміністративної юстиції в Україні визнається ефективною у сфері захисту прав і свобод людини та інтересів юридичних осіб у публічно-правових відносинах.

Також голова КАС ВС нагадав присутнім головам судів, що в умовах воєнного стану пріоритетом є безпека всіх учасників судового процесу, тому під час повітряної тривоги у судових засіданнях потрібно оголошувати перерву.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зазначив, що адміністративні суди, які відіграють провідну роль у забезпеченні верховенства права в державі, працюють у критичних умовах кадрового голоду й надмірного навантаження. Повідомив, що за період з початку роботи ВРП в оновленому складі у 2023 році і до 8 березня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення 388 суддів адміністративних судів.

В. о. голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура повідомив, що показник розгляду справ судами адміністративної юрисдикції за 2023 рік перевищив довоєнний рівень. Також, звернув увагу на необхідність врегулювання питання щодо реформи класифікації посад державних службовців, які працюють в апаратах судів.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч порушив питання можливості оптимізації судів, на розгляді яких перебуває незначна кількість справ, перерозподілу коштів на користь судів з надмірним навантаженням, а також встановлення коефіцієнта до суддівської винагороди для суддів, які працюють у судах, розташованих у прифронтових зонах.

Секретарі судових палат та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду під час своїх доповідей висвітлили актуальні питання правозастосування та забезпечення єдності судової практики, а також окреслили судову практику ВС щодо вирішення спірних правовідносин у певних категоріях справ.

Фото: Конституційний суд України