flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники органів судової влади України відвідали з навчальним візитом Нідерланди

19 березня 2024, 11:51

З 13 по 15 березня 2024 року в місті Гаага (Королівство Нідерланди) відбулися навчальні заходи в рамках проєкту Центру міжнародної правової співпраці (CILC) «Посилення судової реформи в сфері забезпечення доброчесності та відповідальності», які проводилися під егідою Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів в рамках нідерландсько-українського проекту «Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні», в якому взяли участь представники органів судової влади та судового самоврядування України, серед яких був і заступник голови Восьмого апеляційного адміністративного суду Віталій Затолочний.

До складу делегації представників органів судової влади та судового самоврядування України також входили голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов, голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник голови Верховного Суду Олександр Мамалуй, голова Етичної ради, суддя Великої Палати Верховного Суду Лев Кишакевич, член Вищої ради правосуддя Оксана Кваша, голова Господарського суду Київської області Павло Горбасенко, голова Обухівського районного суду Київської області Олександр Тиханський та голова Бродівського районного суду Львівської області Богдан Петейчук.

З метою ознайомлення зі стандартами та механізмами забезпечення доброчесності та суддівської етики в Нідерландах, а також обміну досвідом між представниками української та нідерландської суддівської спільноти делегація представників органів судової влади та судового самоврядування України зустрілась та поспілкувалась з керівницею Проєкту, докторкою права, старшою суддею окружного суду Амстердама Естер де Рой, директоркою Проєкту Маргарет Гулемою та представниками Ради правосуддя Нідерландів.

В рамках цього візиту українська делегація відвідала місто Утрехт де ознайомилася із діяльністю Навчального центру суддів Нідерландів (Training and Study Centre for the Judiciary). Слід зазначити, що унікальність цього центру полягає в тому, що він слугує платформою для обміну знаннями та професійним досвідом не лише суддів, але й прокурорів та наукових діячів у сфері права, де використовуються інноваційні методи і функціонує спеціальне цифрове навчальне середовище.

Також, українська делегація стала учасником круглого столу у Верховному суді Нідерландів (м. Гаага), під час якого ознайомилися з особливостями діяльності органу та особисто зустрілися з Головою суду – пані Дінеке де Грот.

Українська делегація також відвідала Міжнародний кримінальний суд, де відбулася широка дискусія з представниками цього суду щодо воєнних злочинів, а також апеляційний суд в м. Ден Бош, де зустрілася з членами Комісії доброчесності цього суду.

Візит відбувся за організаційної та фінансової підтримки Центру міжнародної правової співпраці (CILC).

Довідково: Центр міжнародної правової співпраці (CILC) сприяє розвитку верховенства права шляхом ініціювання та реалізації проєктів міжнародної правової співпраці. Центр об’єднує експертів з права різних країн, щоб напрацьовувати рішення для різних проблем у правових системах країн, що розвиваються. Центральний офіс знаходиться в Гаазі, і поточна діяльність Центру охоплює десятки країн, що перебувають на стадії розвитку та перехідної економіки, в Африці, Азії, Центральній та Східній Європі та на Близькому Сході.