flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС: проведення громадських слухань є обов’язковим при вирішенні питань, що стосуються конституційних прав та свобод громадян

20 березня 2024, 16:17

За результатами касаційного перегляду справи № 500/3752/21 колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (далі – КАС ВС) погодилася з висновками Восьмого ААС, що проведення консультацій з громадськістю є обов’язковою складовою процедури при розгляді питань, які стосуються конституційних прав та свобод громадян, зокрема, права на освіту.

Короткий виклад обставин справи

Згідно з матеріалами справи, 03 червня 2021 року Кременецькою міською радою прийнято рішення № 1397 «Про перепрофілювання (зміну типу) та назви Чугалівської гімназії Кременецької міської ради Тернопільської області на Чугалівську початкову школу Кременецької міської ради Тернопільської області». Відповідно до змісту вказаного рішення Кременецькою міською радою вирішено перепрофілювати (зміна типу) та змінити назву Чугалівської гімназії на Чугалівську початкову школу Кременецької міської ради Тернопільської області з 01 липня 2021 року. Вважаючи вказане рішення протиправним, Кременецька районна організація профспілки працівників освіти і науки звернулась із позовом до Тернопільського окружного адміністративного суду. Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 29 жовтня 2021 року, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 13 квітня 2022 року, позов задоволено.

Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, Відділ освіти Кременецької міської ради Тернопільської області звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду, в якій просив скасувати рішення судів попередніх інстанцій та ухвалити нове рішення про відмову у задоволені позову.

Висновки Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

Колегія суддів КАС ВС звернула увагу на те, що вимога закону, яка полягає у обов’язковості проведення громадських слухань при вирішенні питань, що стосуються конституційних прав, не може обмежуватись формальним проведенням громадських обговорень, як формою безпосередньої участі громадськості у вирішенні питання діяльності навчального закладу.

Понад це, питання щодо перепрофілювання навчального закладу становить суспільний інтерес, а оскаржуване рішення впливає на права мешканців Кременецької територіальної громади, через що обов’язковим є врахування думки територіальної громади при прийнятті рішення щодо перепрофілювання (зміни типу) та назви Чугалівської гімназії Кременецької міської ради Тернопільської області, з метою врахування інтересів територіальної громади.

Також колегія суддів зазначила, що обґрунтованими є висновки судів першої та апеляційної інстанцій про те, що проведення консультацій з громадськістю є обов’язковою складовою процедури при розгляді питань, які стосуються конституційних прав та свобод громадян, зокрема, права на освіту.

Виходячи з наведеного, рішення Кременецької міської ради Тернопільської області № 1397 від 03 червня 2021 року «Про перепрофілювання (зміну типу) та назви Чугалівської гімназії Кременецької міської ради Тернопільської області на Чугалівську початкову школу Кременецької міської ради Тернопільської області» не відповідає критеріям, визначеним частиною 2 статті 2 КАС України, згідно з якими рішення суб’єкта владних повноважень має бути прийнято на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), добросовісно і розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації, пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія), з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення.

За таких обставин, Верховний Суд не встановив неправильного застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні судових рішень.

Постанова КАС ВС від 26 лютого 2024 року у справі № 500/3752/21 доступна за наступним покликанням https://cutt.ly/Yw2UZLrZ