flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Восьмого ААС взяли участь у семінарі, присвяченому практиці вирішення спорів щодо реалізації соціальних прав особи

08 квітня 2024, 17:32

05 квітня 2024 року в режимі онлайн відбувся Усеукраїнський семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему «Практика вирішення публічно-правових спорів щодо реалізації соціальних прав особи».

Відкрили семінар Микола Оніщук – ректор Національної школи суддів України, Михайло Смокович – голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду та Олег Заверуха – голова Восьмого апеляційного адміністративного суду, які виступили з вітальними промовами.

У своєму вітальному слові Олег Заверуха наголосив на актуальності теми семінару, зважаючи на велику кількість справ цієї категорії, які перебували на розгляді, як окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу, так і Восьмого апеляційного адміністративного суду зокрема.

Голова Восьмого ААС зауважив, що статистичні дані за 2023 рік свідчать про те, що 82% справ розглянутих окружними адміністративними судами Восьмого апеляційного адміністративного округу та 44% розглянутих Восьмим апеляційним адміністративним судом – це соціальні спори. Така картина засвідчує велику потребу громадян у судовому захисті своїх соціальних прав, а відтак, необхідність послідовної та передбачуваної судової практики судів усіх інстанцій.

«Заходи, які спрямовані на проведення навчання та підвищення професійного світогляду суддів мають своїм наслідком не лише підвищення якості відправлення правосуддя, а й сприяють зростанню авторитету та довіри до органів судової влади в цілому», – зазначив Олег Заверуха.

Також, Восьмий ААС на семінарі представляли судді Василь Гуляк, Надія Ільчишин, Роман Коваль та Руслан Шавель, які також долучилися до фахового обговорення.

Спікерами на даному заході виступили судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду – Ян Берназюк, Анна Бучик, Андрій Рибачук та Олександр Стародуб, які висвітлили та обговорили зі слухацькою аудиторією наступні теми: «Конституційні гарантії соціальних прав особи та їх захист адміністративним судом», «Справи за позовами до Пенсійного фонду України: нова практика Верховного Суду», «Одноразова грошова допомога військовослужбовцям та прирівняних до них осіб» та «Спори в соціальній сфері: процесуальні аспекти».