flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС інформує про особливості повернення судового збору користувачам Електронного суду ЄСІТС

19 серпня 2024, 10:25

У Восьмому ААС реалізовано обмін між судом та учасниками процесу, зареєстрованими в Електронному суді ЄСІТС, ухвалами про повернення судового збору та повернення надміру сплаченого судового збору шляхом направлення їх до Електронних кабінетів таких учасників із проставленням електронної печатки суду.

Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року № 787 зі змінами, визначає, що для повернення з бюджету коштів судового збору на підставі ухвали суду платник податків має подати до органу Державної казначейської служби України (далі – Казначейство) за місцем зарахування платежу до бюджету, зокрема, копію судового рішення, засвідчену належним чином. Зазначеним Порядком передбачено можливість для платника податків надіслати до Головного управління Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету заяву в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, електронних довірчих послуг та електронного документообігу, до якої одночасно подається копія судового рішення, засвідчена належним чином.

Копія судового рішення в електронній формі надсилається особам у порядку, передбаченому процесуальними кодексами, з дотриманням вимог Законів України «Про електронні довірчі послуги» та «Про електронні документи та електронний документообіг».

Ухвали про повернення судового збору засвідчуються, зокрема, відбитком гербової печатки суду. В усіх реквізитах електронного документа, до складу яких він входить, замінюють електронною печаткою, що створюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Таким чином, повідомляємо, що Восьмий ААС на виконання частини 11 статті 251 Кодексу адміністративного судочинства України, пунктів 1-2 Розділу ХІ та абзацу 6 пункту 6 розділу ХІІ Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20 серпня 2019 року № 814 зі змінами, забезпечує надсилання до Електронного кабінету ЄСІТС учасника процесу електронного примірника ухвали суду про повернення судового збору та ухвали про повернення надміру сплаченого судового збору, які засвідчені кваліфікованими електронними підписами суддів та електронною печаткою суду, аби такі могли надаватися платниками податків до Казначейства в електронному вигляді.

Додатково зазначаємо, що електронна печатка суду на відповідній ухвалі про повернення судового збору буде проставлена впродовж наступного робочого дня після підписання такої ухвали кваліфікованими електронними підписами суддів та в подальшому відображатиметься у Електронному кабінеті заявника.