flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Восьмого ААС взяв участь у робочій нараді

16 вересня 2024, 13:55

13 вересня 2024 року у Верховному Суді відбулася нарада щодо обговорення поточного стану здійснення правосуддя та проблем функціонування судової влади під головуванням голови Верховного Суду Станіслава Кравченка, за участю голів апеляційних судів України, голів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Служби судової охорони та Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Восьмий ААС на цьому заході представляв голова суду Олег Заверуха.

Під час своєї доповіді Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко констатував нагальні проблеми, пов’язані з організацією роботи судів в умовах воєнного стану та пов’язаних із війною безпекових ризиків, а також вкотре звернув увагу на ситуацію з кадровим забезпеченням апеляційних судів, за якої в деяких судах неможливо забезпечити спеціалізацію і сформувати колегію для розгляду справи, та акцентував на необхідності максимальної інтенсифікації конкурсних процедур, що відбуваються зараз.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов наголосив на тому, що Комітет і парламент загалом намагаються максимально конструктивно розв’язувати проблеми судової влади, для чого здійснюється постійна пряма комунікація з органами судової влади та їх представниками.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик наголосив на тому, що саме конкурс до судів апеляційної інстанції має бути пріоритетним на сьогодні завданням ВККС України, поінформував про перебіг конкурсу на вакантні посади в Службі дисциплінарних інспекторів, а також про перспективи початку функціонування служби.

Голова ВККС України Андрій Пасічник поінформував про те, що ВККС України усвідомлює важливість заповнення вакантних посад у судах насамперед апеляційної інстанції, тому конкурс саме до цих судів було оголошено першим. Крім того, спікер детально поінформував про етапи проведення цього конкурсу.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч акцентував на важливості питань, що вирішуватимуться на з’їзді суддів України, зокрема щодо обрання суддів Конституційного Суду України, двох членів Вищої ради правосуддя, нового складу Ради суддів України і затвердження змін до Кодексу суддівської етики.

Т. в. о. голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура в межах свого виступу звернув увагу на проблемні питання функціонування судової влади, пов’язані з фінансовим, матеріально-технічним і кадровим забезпеченням, і висвітлив перебіг цифровізації процесу здійснення правосуддя.

Голова Служби судової охорони Павло Малихін навів статистичні дані щодо стану забезпечення охороною об’єктів органів та установ системи правосуддя.