flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся ХХ черговий з’їзд суддів України

20 вересня 2024, 09:38

18 та 19 вересня 2024 року у місті Києві проходив ХХ черговий з’їзд суддів України, на якому шляхом таємного голосування обрано суддю Конституційного Суду України та схвалено оновлений проєкт Кодексу суддівської етики.

За результатами таємного голосування суддею Конституційного Суду України було обрано суддю Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Аллу Олійник.

Також, делегати З’їзду ухвалили рішення про прийняття Кодексу суддівської етики в новій редакції, та доручили Раді суддів України розробити коментар до цього кодексу.

Представляючи проєкт нового Кодексу суддівської етики безпосередньо делегатам з’їзду, керівник робочої групи, голова комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов серед іншого зазначив про ключові зміни до кодексу.

Зокрема, в ньому:

  • деталізовано окремі положення, які стосуються як поведінки судді під час виконання професійних обов’язків, так і позасудової діяльності;
  • узгоджено термінологію з положеннями чинного законодавства;
  • доповнено положеннями, які покликані підвищити незалежність та авторитет судової влади через низку етичних вимог до поведінки суддів;
  • уточнено обов’язки судді щодо забезпечення неупередженості, гласності та відкритості, нейтральності, а також обмеження щодо публічної діяльності;
  • уточнено зміст тесту «звичайної розсудливої людини»;
  • врегульовано обмеження для використанням суддею технологій штучного інтелекту та соціальних мереж.

Восьмий апеляційний адміністративний суд на ХХ черговому з’їзді суддів України представляла суддя Романа Хобор.

Дякуємо делегату від Восьмого апеляційного адміністративного суду та делегатам від судів Восьмого апеляційного адміністративного округу за участь, а також плідну та результативну роботу на З’їзді суддів України.

Делегат від Восьмого апеляційного адміністративного суду Романа Хобор

 

Делегати від Восьмого апеляційного адміністративного округу