flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду взяв участь у VIIІ Харківському міжнародному юридичному форумі

27 вересня 2024, 10:53

26 вересня 2024 року голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха взяв участь в онлайн форматі у роботі VIIІ Харківського міжнародного юридичного форуму, співорганізаторами якого виступили Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Національна академія правових наук України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство юстиції України, Міністерство економіки України та Міністерство цифрової трансформації України.

В межах третього дня VIIІ Харківського міжнародного юридичного форуму відбулась панельна дискусія на тему «Податковий конфлікт та податковий спір: співвідношення, характеристика та наслідки» присвячена дослідженню складної та багатогранної проблематики, що виникає в сучасній правовій та економічній сфері. На переконання організаторів, податковий конфлікт, як початковий етап розбіжностей між податковими органами та платниками податків, є одним із найактуальніших питань, що виникає у перебігу адміністрування податків. Важливість дослідження цього явища зумовлена тим, що ефективне вирішення конфліктів на ранніх етапах здатне мінімізувати ризики ескалації до податкового спору, що в свою чергу має серйозні правові та фінансові наслідки, як для держави, так і для бізнесу.

До фахової дискусії були залучені судді, науковці, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, експерти міжнародних організацій та судді з Німеччини.

З числа міжнародних експертів до дискусії долучились: Йорг Пуделька, голова представництва GIZ в Центральній Азії, суддя Адмінстративного суду м. Берлін. (ФРН), який виступив з доповіддю на тему «Система оподаткування в Німеччині та можливі висновки для України»; Ларс Брокер, голова Вищого адміністративного суду федеральної землі Рейнланд-Пфальц, голова Конституційного суду федеральної землі Рейнланд Пфальц, який виступив з доповіддю на тему «Зобов'язання сплачувати податки і збори на витрати поліції на так званих футбольних матчах підвищеного ризику»; Франческа Верт, суддя Федерального фінансового суду Німеччини, яка виступила з доповіддю на тему «Реалізація конституційного принципу рівності в податковому праві».

Експертами з числа українських суддів та науковців виступили: Раїса Ханова, суддя, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, з доповіддю на тему «Актуальні правові позиції за наслідками касаційного перегляду податкових спорів»; Ігор Олендер, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який виступив з доповіддю на тему «Актуальні підходи практики КАС ВС щодо вини»; Сергій Брояков, асистент кафедри податкового права, експерт проєкту ERASMUS-JMO-2023, член Консультаційної ради з питань регулювання віртуальних активів при Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, який виступив з доповіддю на тему «Принцип стабільності податкового законодавства крізь призму судової практики»; Вікторія Чайка, доцент, професор кафедри фінансового та податкового права Державного податкового університету, яка виступила з доповіддю на тему «Податкове консультування за законодавством Польщі: досвід для України»; Оксана Музика-Стефанчук, завідувачка кафедри фінансового права у Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка виступила з доповіддю на тему «Про реальність господарських операцій у контексті оподаткування».

Модерував цю панельну дискусію Микола Кучерявенко, перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, академік Національної академії правових наук України.

Голова Восьмого ААС Олег Заверуха в рамках панельної дискусії виступив з доповіддю на тему «Податковий конфлікт: природа та підстави диференціації».

У своєму виступі голова Восьмого ААС зазначив, що попри неможливість повністю подолати конфліктність, слід підвищувати прозорість та ефективність податкової системи в країні, формувати збалансований підхід до формування податкової системи для забезпечення справедливості та соціального розвитку, а також впроваджувати інститути із ефективного врегулювання таких конфліктів на досудовому рівні, як, наприклад, медіація.

Серед іншого Олег Заверуха наголосив на тому, що питання удосконалення правового регулювання захисту прав платників податків в Україні у контексті судової медіації, не повинно залишатись поза увагою законодавчої та виконавчої гілок влади, поза увагою наукової спільноти, оскільки саме теоретичні та нормотворчі напрацювання відкриють передумови до активного та ефективного застосування цього інституту в Україні, що в свою чергу сприятиме збалансуванню інтересів держави та інтересів особи (платника податків), налагодженню та поглибленню взаємної довіри між ними.

Довідково. Харківський міжнародний юридичний форум було засновано у 2017 як відкриту міжнародну платформу для обговорення проблем, найбільш актуальних для світової юридичної спільноти. Своєю місією форум визначає залучення провідних фахівців та експертів з різних країн до прозорого і відкритого діалогу з метою вироблення спільних підходів до вирішення актуальних юридичних проблем в контексті глобалізації та усунення правових бар’єрів світового сталого розвитку.