flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стаж роботи на посаді судді визначається відповідно до законодавства, що діяло на день їх призначення (обрання)

06 листопада 2018, 15:34

5 листопада 2018 року керівники Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації, Національної школи суддів України надали спільне роз'яснення порядку зарахування (перерахунку) стажу роботи на посаді судді.


Так, відповідно до Закону України від 12.07.2018 № 2509-VIII "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", у зв’язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (далі – Закон № 2509-VIII) статтю 137 Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIІІ "Про судоустрій і статус суддів" (далі – Закон № 1402-VIІІ) доповнено частиною другою такого змісту: "До стажу роботи на посаді судді також зараховується стаж (досвід) роботи (професійної діяльності), вимога щодо якого визначена законом та надає право для призначення на посаду судді". 
Згідно з роз'ясненням керівних органів судової влади, при призначенні (обранні) суддів на посаду вперше до кандидатів на посади суддів застосовувалися різні вимоги до стажу, необхідного для зайняття посади судді, які діяли на момент такого призначення (обрання). Отже,  у разі здійснення перерахунку стажу обов’язково необхідно враховувати порядок призначення (обрання) кожного окремого судді на посаду вперше, визначений відповідно до законодавства, що діяло на день такого призначення (обрання).
Зазначені зміни впливають на порядок обрахунку стажу роботи на посаді судді та на встановлення доплати до посадового окладу за вислугу років.

Ознайомитися з положеннями спільного листа від 05.11.2018 "Про зарахування (перерахунок) стажу роботи на посаді судді" та таблицею з переліком нормативно-правових актів, що встановлювали вимоги до стажу, необхідного для зайняття посади судді, із зазначенням дії їх в часі,  можна за відповідними посиланнями.