flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Необхідно застосовувати структурний підхід в процесі прийняття рішень у справах про надання статусу біженця

13 листопада 2018, 15:00

6-9 листопада 2018 року у Мінську, Білорусь проходив 4-денний тренінг-семінар для суддів на тему: «Оцінка доказів у справах про надання притулку». Цей захід був організований Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців (УВБК ООН) та став заключним етапом двомісячного курсу дистанційного навчання. Суддя Восьмого ААС Гуляк Василь Васильович взяв участь у навчальному онлайн-курсі та був запрошений приїхати до Мінська на тренінг.

Програму тренінгу було розроблено Європейським офісом з питань надання притулку (European Asylum Support Office – EASO). Навчання охоплювало такі теми: 1. Роль суддів у процесі у надання притулку; 2. Структурний підхід: врахування істотних обставин та матеріальних фактів. 3. Обов’язок і стандарти доказування. 4. Оцінка достовірності і належності доказів. Тренерами були представники Бюро Європи УВКБ ООН, УВКБ ООН в Україні та Верховного суду Республіки Білорусь. Серед учасників семінару були судді з Вірменії, Азербайджану, Республіки Білорусь, Грузії та України. Крім судді Гуляка В.В., Україну представляла суддя Закарпатського ОАС Скраль Т.В.

Судді пройшли теоретичне навчання та практичну підготовку з питань надання міжнародного судового захисту особам, які потребують притулку, а також обмінялися досвідом практичної роботи щодо особливостей судового розгляду цієї категорії справ, провели практичні заняття у групах та взяли участь у тренувальному судовому засіданні. За результатами тренінгу учасники отримали сертифікати міжнародного зразка.

Як зазначає суддя Гуляк В.В., метою його участі у дистанційному навчанні та семінарі було підвищення професійного рівня, отримання додаткових знань та навиків, ознайомлення з досвідом інших держав у питаннях надання притулку, застосування сучасних стандартів при оцінці правдоподібності доказів у практичній суддівській діяльності.

За словами Василя Васильовича, учасники тренінгу спільними зусиллями  напрацювали висновки щодо необхідності застосування структурного підходу в процесі прийняття рішень у справах про надання статусу біженця та інших форм міжнародного захисту. Зокрема, при розгляді цієї категорії справ потрібно враховувати особливе становище таких осіб, всі обставини справи, а також слід пам’ятати, що права людини – найвища цінність, тому всі сумніви мають тлумачитися на користь особи, яка потребує міжнародного захисту.