flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС повернув землі оборонному підприємству на Тернопільщині

01 листопада 2019, 17:22

Припис Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області (далі – ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області) від 20 березня 2019 року про усунення порушень вимог земельного законодавства Тернопільським державним науково-технічним підприємством «Промінь» (далі – ТД НТП «Промінь») визнано протиправним та скасовано. На підставі цього припису Тернопільська ОДА 03 червня цього року припинила право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 5,7575 га оборонного підприємства Державного концерну «УкрОборонПром».

 

10 жовтня 2019 року колегія суддів Восьмого ААС задовольнила апеляційну скаргу позивача – ТД НТП «Промінь» - на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 13 червня 2019 року у справі №500/1027/19 за адміністративним позовом заступника військового прокурора Тернопільського гарнізону в інтересах держави в особі ТД НТП «Промінь» до ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання протиправним та скасування припису від 20 березня 2019 року №211-ДК/0086/Пр-03/01-19, яким зобов’язано директора підприємства усунути порушення вимог земельного законодавства, що проявились у використанні земельної ділянки не за цільовим призначенням.
При розгляді справи, суд апеляційної інстанції встановив, що оскаржуваний припис було винесено державним службовцем – державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області – із порушенням вимог та обмеження, встановлених Законом України «Про запобігання корупції». Так, наявність конфлікту інтересів, а саме – користування гаражем на території ТД НТП «Промінь» особисто державним інспектором та його батьком свідчить про особисту зацікавленість та наявність реального конфлікту інтересів.
Таким чином, апеляційний суд визнав протиправним та скасував припис ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області, чим захистив інтереси підприємства, що входить до складу Державного концерну "УкрОборонПром": земельна ділянка залишилась на праві постійного користування у ТД НТП «Промінь».

Як відомо, спір довкола земельної ділянки загальною площею 5,7575 га, що знаходиться у державній власності, але перебувала у постійному користуванні ТД НТП “Промінь”, триває багато років та супроводжується соціальною напругою та підвищеним суспільним інтересом. 03 червня 2019 року голова Тернопільської ОДА видав розпорядження про відчуження землі в ТД НТП «Промінь». Підставою прийняття такого рішення стало клопотання державного інспектора сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області стосовно припинення права постійного користування зазначеною земельною ділянкою у зв’язку із нецільовим використанням, що проявилося у розміщенні об’єктів комерційного призначення (кафе, авто мийка, шино монтаж) та стихійних сміттєзвалищ. Цільове призначення цієї земельної ділянки, згідно з даними Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, визначено як «для колективного гаражного будівництва».

 

Текст постанови доступний у ЄДРСР за №500/1027/19.