flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Висновок з ОВД щодо будівництва вітрової електростанції на Закарпатті залишається чинним, оскільки відсутні підстави для його скасування

17 листопада 2020, 15:10

03 листопада 2020 року колегія суддів Восьмого ААС скасувала рішення Закарпатського ОАС та відмовила у задоволенні позову ГО «Міжнародний інститут людини і глобалістики "Ноосфера" до Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації (відповідач) про оскарження висновку з оцінки впливу на довкілля при будівництві вітрової електростанції на полонині Боржава, Закарпаття. Таким чином, висновок з ОВД залишається чинним, адже немає підстав для його скасування.

Зокрема, колегією суддів було проаналізовано визначені законодавством  України підстави для скасування висновку з оцінки впливу на довкілля, а саме чи було допущено:

а) порушення процедури здійснення оцінки впливу на довкілля;

б) безпідставне та необґрунтоване неврахування чи неналежне врахування результатів участі громадськості;

в) інші порушення законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля.

На переконання суду апеляційної інстанції, визначення допустимості чи недопустимості провадження планованої діяльності належить виключно до дискреційних повноважень відповідача, а не суду. Виключно до повноважень відповідача належить: розгляд звіту з оцінки впливу на довкілля, проведення громадського обговорення та врахування/обґрунтоване відхилення зауважень і пропозицій під час підготовки висновку з ОВД.

Суд лише перевіряє наявність чи відсутність підстав для скасування висновку з ОВД. За результатами вивчення матеріалів справи та аналізу аргументів сторін, висловлених під час відкритого судового розгляду, колегія суддів дійшла переконання, що було дотримано процедуру здійснення оцінки впливу на довкілля.

Апеляційний суд докладно проаналізував усі аргументи сторін, що знайшло своє відображення у постанові. Безумовно, усвідомлення потенційного негативного впливу планованої діяльності на довкілля вимагало особливої уваги та обережності при постановленні рішення у цій справі. Також для колегії суддів було важливо перевірити, чи дотримано баланс між державними, громадськими та приватними інтересами при наданні відповідачем висновку з ОВД. З урахуванням зазначеного, колегія суддів Восьмого ААС дійшла висновку, що підстави для скасування висновку з ОВД відсутні.

Право на касаційне оскарження може бути реалізоване упродовж 30 днів з дня складання повного судового рішення (11 листопада 2020 року) лише у випадках, передбачених частиною 4 статті 328 КАС України (неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права).

 

Постанова від 03 листопада 2020 року у справі №260/771/19 доступна для ознайомлення у ЄДРСР за посиланням.