flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перерахунок пенсії державного службовця: висновки апеляційного суду підтвердив КАС ВС

27 квітня 2021, 13:40

При проведенні перерахунку пенсії враховуються всі складові заробітної плати, на які нараховувались страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (у тому числі, суми матеріальної допомоги на оздоровлення, допомоги на вирішення соціально-побутових питань та індексації заробітної плати), за винятком грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів при виході на пенсію.

Короткий виклад обставин справи

Позивач оскаржила до суду відмову Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України здійснити перерахунок пенсії з урахуванням усіх сум заробітної плати, включаючи матеріальну допомогу на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань, грошову допомогу в розмірі 10 посадових окладів при звільненні та індексації до заробітної плати.

Відповідач мотивував відмову у перерахунку пенсії тим, що немає підстав для включення вказаних вище видів виплат до складових заробітної плати державного службовця для призначення пенсії.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги повністю. Однак, апеляційний адміністративний суд скасував це рішення та постановив: при перерахунку пенсії слід враховувати всі зазначені вище види виплат, крім грошової винагороди в розмірі 10 окладів при виході на пенсію.

На переконання суду апеляційної інстанції, ця грошова допомога відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці, має разовий характер, а право на її одержання пов`язане з певним стажем роботи особи на посаді державного службовця та припиненням цієї роботи у зв`язку з виходом на пенсію державного службовця.

Висновки Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

Як зауважив касаційний суд, спірним є питання не про право позивачки на перерахунок пенсії у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а про право на виплату пенсії, обчислену з урахуванням всіх складових заробітної плати, на які було нараховано страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, та на врахування яких позивачка мала право під час призначення пенсії.

КАС ВС підтримав позицію апеляційного суду та підкреслив: у спірній ситуації є підстави для проведення перерахунку пенсії з включенням до заробітку, з якого визначалась пенсія, сум матеріальної допомоги на оздоровлення, допомоги на вирішення соціально-побутових питань та індексації заробітної плати. Проте відсутні підстави для врахування при перерахунку пенсії грошової допомоги в розмірі 10 окладів при виході на пенсію, оскільки  вказана грошова допомога має разовий характер та відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.

 

 

Постанова КАС ВС від 22 квітня 2021 року у справі № 607/12283/16-а доступна за цим посиланням.