flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право особи на компенсацію втрати доходів за період невиконання рішення суду

31 травня 2021, 14:59

Майже 8 років на виконання рішення суду? Саме стільки тривало очікування особи на виплату щомісячної грошової допомоги, що і стало підставою для призначення компенсації за втрату частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати.

Короткий виклад обставин справи

У грудні 2012 року суд зобов’язав Управління соціального захисту населення Сарненської районної державної адміністрації (далі – Відповідач) нарахувати та виплатити Позивачу та її дітям щомісячну грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" в розмірі 40 % від мінімальної заробітної плати, за період з 30 вересня 2010 року по 31 грудня 2011 із урахуванням проведених виплат.

Однак це судове рішення було виконано аж майже через 8 років – фактична виплата коштів відбулася у жовтні 2020 року. Таку тривалу бездіяльність Відповідач мотивував відсутністю бюджетного фінансування.

Проте Позивач звернулася за компенсацією втраченої частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати соціальної допомоги спочатку до Відповідача, а після його відмови – до суду.

Висновки апеляційного суду

Суд першої інстанції задовольнив позов частково, визнавши неправомірними дії Відповідача та встановивши наявність підстав для отримання Позивачем відповідної компенсації. З цим висновком погоджується апеляційний суд.

Втім, суд апеляційної інстанції не погоджується із висновком суду першої інстанції щодо періоду, за який Позивачу належить виплатити таку компенсацію.

Як зазначив суд першої інстанції, періодом виплати компенсації втрати частини доходів є період з місяця, наступного після проведення донарахування по вересень 2020 року (місяць, що передує місяцю фактичної виплати).

Апеляційний суд дійшов до переконання, що право на компенсацію втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати Позивач набуває незалежно від того, чи були такі суми їй попередньо нараховані, але не виплачені.

Таким чином, колегія суддів Восьмого ААС вважає, що порушення строків виплати Відповідачем грошової допомоги тривало з моменту виникнення права на отримання допомоги (30 вересня 2010 року) і до моменту фактичної виплати коштів (жовтень 2020 року).

З огляду на це, апеляційний суд захистив право Позивача на компенсацію втрати доходів у зв’язку з порушенням строків виплати соціальної допомоги, нарахованої за рішенням суду, за період з вересня 2010 року по вересень 2020 року (місяця, що передує місяцю фактичної виплати).

 

Постанова від 26 травня 2021 року у справі №460/8305/20 доступна для ознайомлення у ЄДРСР за цим гіперпосиланням.