flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Справедливий баланс інтересів» при застосуванні заходів забезпечення позову: позиція 8 ААС

06 липня 2021, 15:36

Апеляційний суд задовольнив заяву керівника Галицької окружної прокуратури міста Львова, який звернувся в інтересах держави в особі Інспекції ДАБК у місті  Львові і Львівської міської ради, та заборонив виконувати будівельні роботи на вулиці Промисловій, 60 в місті Львові до набрання законної сили судовим рішенням у справі.

На переконання колегії суддів, до моменту встановлення судом факту законності проведення будівельних робіт і факту їх проведення у відповідності до містобудівних умов та обмежень доцільно та обґрунтовано встановити заборону виконувати будівельні роботи на об`єкті «Будівництво торгово-офісного центру на вул. Промисловій, 60 в м. Львові» на рівні вище 2-го поверху, висоти будівлі 12 м, що передбачено містобудівними умовами та обмеженнями, які затверджені рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 07.10.2016 № 917.

При вирішенні питання щодо вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, суд надав оцінку тому, чи не може застосуванням заходів забезпечення позову бути завдано ще більшої шкоди, ніж та, якій можна запобігти. При цьому, суд враховував практику ЄСПЛ, зокрема, щодо вибору ефективного засобу захисту  порушеного права при здійсненні правосуддя та пошуку «справедливого балансу» між інтересами особи і суспільства.

Таким чином, апеляційний суд скасував ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 05 травня 2021 року, якою було відмовлено у забезпеченні позову, оскільки дійшов висновку, що вжиття вказаних заходів забезпечення адміністративного позову буде мати наслідком виключно збереження існуючого становища до розгляду справи по суті. Водночас, невжиття таких заходів, очевидно, може призвести до того, що захист прав, свобод та інтересів заявника, на захист яких подано адміністративний позов, стане неможливим, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль.

 

Постанова Восьмого ААС у справі №380/4061/21 від 01 липня 2021 року доступна у ЄДРСР за посиланням.