flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС залишив без змін рішення суду першої інстанції у справі за позовом ГО «Ветеранська спілка воїнів АТО»

27 травня 2019, 14:42

21 травня 2019 року апеляційний суд прийняв постанову про відмову у задоволенні апеляційної скарги Пустомитівської міської ради Львівської області (надалі – Апелянт) на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 05 листопада 2018 року у справі № 813/2655/18 за адміністративним позовом Громадської організації "Ветеранська спілка воїнів АТО" (надалі – ГО "Ветеранська спілка воїнів АТО") до Пустомитівської районної ради Львівської області про визнання протиправним і скасування рішення Пустомитівської районної ради Львівської області № 422 від 22 грудня 2017 року “Про затвердження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі села Наварія Пустомитівської міської ради Пустомитівського району Львівської області” (надалі – рішення № 422).

Колегія суддів вирішила залишити без змін рішення суду першої інстанції, яким визнано протиправним та скасовано рішення № 422 в частині включення в межі села Наварія земельних ділянок загальною площею 9,20 га. Згідно з розпорядженнями голови Львівської обласної державної адміністрації № 1219/0/5-17 від 11 грудня 2017 року та № 121/0/5-18 від 09 лютого 2018 року, саме щодо цих земельних ділянок загальною площею 9,20 га було надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для індивідуального дачного будівництва позивачам - членам ГО "Ветеранська спілка воїнів АТО".

Судом апеляційної інстанції встановлено, що спірні земельні ділянки загальною площею 9,20 га відносяться до земель державної власності. Відповідно до положень частини 3 статті 83 Земельного кодексу України, земельні ділянки, які відповідно до затвердженої містобудівної документації передбачається включити у межі населених пунктів, за рішеннями органів виконавчої влади передаються у комунальну власність. Станом на момент розгляду і вирішення справи, відсутнє відповідне рішення органу виконавчої влади щодо розпорядження землями державної власності, які були включені рішенням Пустомитівської районної ради в межі с. Наварія.

Також суд надав оцінку доводам апелянта щодо правомірності прийняття розпоряджень голови Львівської обласної державної адміністрації та підставності відведення земельних ділянок членам Громадської організації “Ветеранська спілка воїнів АТО”. Суд зауважив, що предметом позову у цьому спорі є рішення Пустомитівської районної ради Львівської області № 422, якому і надається оцінка судом. Згідно з частиною 5 статті 308 КАС України, суд апеляційної інстанції не може розглядати позовні вимоги та підстави позову, що не були заявлені в суді першої інстанції.

Враховуючи вищенаведене, апеляційний суд прийшов до висновку, що судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи та ухвалено судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

 

Постанова доступна у ЄДРСР за № 813/2655/18