flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звільнення з державної служби вважається незаконним, якщо не дотримано процедури: правовий висновок Восьмого ААС

18 квітня 2019, 17:08

Суд визнав незаконним звільнення позивача з посади начальника обласного управління Держрибагентства, оскільки суб’єктом призначення порушено порядок звільнення.

10 квітня 2019 року колегія суддів Восьмого ААС залишила без змін рішення Львівського окружного адміністративного суду у справі №813/2640/18 про поновлення позивача на посаді начальника управління Держрибагентства у Львівській області. Приймаючи постанову, суд апеляційної інстанції прийшов до висновку, що відповідачем було порушено процедуру погодження звільнення з посади керівника територіального органу Держрибагентства. Так, відповідно до вимог чинного законодавства України (зокрема, підпункту 10 пункту 12 Положення про Державне агентство рибного господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 895 та пункту 14 Положення про управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області, затвердженого наказом Державного агентства рибного господарства України від 15 липня 2016 року № 229) начальник територіального органу Держрибагентства призначається на посаду та звільняється з посади Головою Держрибагентства за погодженням з Міністром аграрної політики та продовольства України і головою місцевої державної адміністрації.

Під час судового розгляду було встановлено, що лист-погодження та картка погодження підписані не головою обласної державної адміністрації, а його першим заступником, за відсутності у матеріалах справи доказів того, що підписант у вказаний час виконував обов’язки голови обласної державної адміністрації. У зв’язку з цим таке погодження не можна вважати належним. Також, апеляційним судом було встановлено, що всупереч вимогам чинного законодавства, на час видання оскаржуваного наказу про звільнення позивача з посади було відсутнє погодження Міністра аграрної політики та продовольства України.

Таким чином, звільнення позивача відбулося з порушенням встановленої законодавством процедури звільнення його з посади начальника територіального управління Держрибагентства.

 

Повний текст постанови розміщено у ЄДРСР за № 813/2640/18.