flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС скасував дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва вітрової електростанції на Закарпатті

10 вересня 2020, 14:02

02 вересня 2020 року колегія суддів Восьмого ААС завершила апеляційний перегляд адміністративної справи №260/1058/19 та визнала протиправним і скасувала дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва вітрової електростанції, виданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією України (далі – ДАБІ) на об’єкт “Нове будівництво вітрової електростанції 120 МВт за межами населеного пункту на території Воловецької селищної ради Воловецького району та за межами сіл Березники, Дусино, Неліпино та Тибава Свалявського району Закарпатської області (І черга будівництва)”.

Суд апеляційної інстанції скасував рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 23 січня 2020 року та задовольнив позов громадської організації “Міжнародний інститут людини і глобалістики “Ноосфера” в частині:

  • визнання протиправними дій ДАБІ щодо незупинення розгляду заяви про надання дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва вітрової електростанції 120 МВт на території Воловецької селищної ради Воловецького району та на території Березняківської, Дусинської, Неліпинської та Тибавської сільських рад Свалявського району Закарпатської області (за межами населених пунктів) до вирішення судових справ щодо об'єкта такого будівництва.
  • визнання протиправним та скасування дозволу на виконання будівельних робіт, наданий ДАБІ на об’єкт “Нове будівництво вітрової електростанції 120 МВт за межами населеного пункту на території Воловецької селищної ради Воловецького району та за межами сіл Березники, Дусино, Неліпино та Тибава Свалявського району Закарпатської області (І черга будівництва)”.

Приймаючи таке рішення, Восьмий ААС виходив з таких мотивів:

  • оскаржуваний дозвіл виданий ДАБІ поза межами наданих законодавством України повноважень, а отже є протиправним та підлягає скасуванню. Суд апеляційної інстанції зазначив, що заява про видачу дозволу на виконання будівельних робіт стосувалась об’єкта будівництва з середніми наслідками (СС2), розташованого за межами населених пунктів і на території Закарпатської області, тому її розгляд належав до повноважень територіального органу ДАБІ, а саме Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області.
  • для отримання дозволу на виконання будівельних робіт подається заява та відповідний пакет документів, серед яких – висновок з оцінки впливу на довкілля. Таким чином, цей висновок враховується при прийнятті рішення про провадження планованої діяльності та може бути підставою для відмови у видачі рішення про провадження планованої діяльності. Щодо цього об’єкту будівництва висновок з оцінки впливу на довкілля було оскаржено у судовій справі № 260/771/19, яка зараз перебуває на розгляді у апеляційній інстанції.

Колегія суддів Восьмого ААС наголосила, що розгляд судом справи про правомірність висновку з оцінки впливу на довкілля щодо об’єкта, на який подано заяву про видачу дозволу на виконання будівельних робіт, є підставою для зупинення розгляду відповідних документів до винесення судом відповідного рішення, чого відповідачем не було зроблено.

Апеляційний суд дійшов висновку, що за наявності судового спору, предметом якого є правомірність висновку з оцінки впливу на довкілля щодо об’єкта будівництва, ДАБІ не могла здійснювати розгляд заяви про видачу дозволу на виконання будівельних робіт по суті та була зобов’язана згідно із частиною десятою статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” зупинити розгляд відповідних документів до винесення судом відповідного рішення.

Таким чином, на переконання суду апеляційної інстанції, оскаржуваний дозвіл видано відповідачем за відсутності повноважень та з істотним порушенням встановленого порядку видачі документів дозвільного характеру, а тому є протиправним та підлягає скасуванню.

 

Із постановою від 02.09.2020 можна ознайомитись у ЄДРСР за номером справи №260/1058/19