flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд без бар’єрів: як у Восьмому ААС дотримуються прав осіб з інвалідністю

16 грудня 2021, 10:59

Джерело: Судово-юридична газета

Дата публікації: 14 грудня 2021 року

 

Олег Заверуха навів конкретні приклади з діяльності суду та розповів про послуги і сервіси, які доступні у Восьмому ААС.

10 грудня 2021 року голова Восьмого ААС Олег Заверуха взяв участь у конференції «Суд без бар’єрів. Право на справедливий суд осіб з інвалідністю», що проходила у Києві. Про це повідомляє пресслужба установи Феміди.

Захід був присвячений обміну досвідом представників судової гілки влади та громадських організацій щодо захисту прав осіб з інвалідністю у сфері доступу до правосуддя.

У своєму виступі Олег Заверуха акцентував увагу на реаліях та перспективах забезпечення прав осіб з інвалідністю в Україні в контексті права на звернення до суду, доступу до правосуддя та судового захисту.

Ключовим, на переконання голови Восьмого ААС, є усвідомлення того, що особи з інвалідністю є споживачами тих же судових послуг, що й особи без інвалідності. «Саме тому створення належних умов доступу для правосуддя для кожного – наше першочергове завдання. Належна комунікація, етика спілкування є важливим під час надання допомоги будь-якому громадянину», — зазначив О.Заверуха.

«Що стосується осіб з інвалідністю, то спільним завданням усіх органів державної влади, у тому числі і судів, є створення безбар’єрного та безперешкодного доступу до сервісів і послуг у спосіб, який відповідатиме вимогам соціального захисту осіб з інвалідністю. За словами голови апеляційного суду, створення інформаційної доступності в отриманні судових послуг, забезпечення приміщень універсальними пристосуваннями та належним ознакуванням - це ті кроки, які є нагальними та вимагають активної взаємодії державних органів та громадських організацій інвалідів», — додав О.Заверуха.

Голова Восьмого ААС Олег Заверуха не залишив без уваги конкретні приклади із діяльності суду та розповів учасникам конференції про послуги і сервіси, які доступні у Восьмому ААС: безперешкодний доступ до будівлі суду для осіб з обмеженими можливостями (дзвінок на вході для виклику працівників суду, пандус); спеціально пристосована вбиральня; ознакування написів у суді шрифтом Брайля; медичні аптечки; спеціальні навчання для працівників щодо правил спілкування з людьми з особливими потребами; паркомісце для осіб з інвалідністю біля приміщення суду, облаштоване у 2021 році; інформаційна відкритість, доступність та цифрова безбар’єрність (оновлення вебсторінок суду на сайті «Судова влада» та у соціальній мережі Facebook, можливість перегляду вебсайту суду у спеціальному режимі «Для людей з порушенням зору», доступ до швидкісного Wі-Fі Інтернету у залі очікування та залах судових засідань тощо).

Крім цього, О.Заверуха зазначив, що забезпечення прав осіб з інвалідністю невід’ємно пов’язані із Комунікаційною стратегією суду, яка заклала фундамент для формування корпоративної філософії Восьмого ААС. Такі ключові цінності у роботі суду як справедливість, неупередженість та рівність лежать в основі кодексу поведінки працівників суду, визначають моральні засади службової поведінки та правил міжособистісного спілкування.

На завершення виступу голова Восьмого ААС констатував, що наявні у суді сервіси і послуги не є вичерпними, а тому завжди залишається місце для впровадження нових програм щодо забезпечення умов і можливостей для осіб з інвалідністю, як-от: переобладнання приміщення суду, створення освітніх програм для людей, які взаємодіють з цією категорією користувачів судових послуг. Найважливіше, на думку Олега Заверухи, об’єднати зусилля державних органів і громадських організацій інвалідів з метою відстоювання їхніх прав та усунення будь-яких бар’єрів в отриманні судових послуг.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Восьмий ААС став співорганізатором ІІІ Всеукраїнських судових дебатів з адміністративного судочинства ім. Юрія Панейка.