flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС зобов’язав сільську раду оформити право власності на дамбу на Франківщині

21 січня 2022, 13:47

Дата публікації: 20 січня 2022 року

Джерело: Судово-юридична газета

 

На переконання 8 ААС, право на гідротехнічні споруди, а саме: дамбу довжиною 659 м на річці Дністер в урочищі «Зарінок» на території Дубовецької сільської ради Івано-Франківського району, підлягає державній реєстрації.
 

Восьмий ААС визнав протиправною бездіяльність органу місцевого самоврядування, що виявилася у незверненні до органу реєстрації із заявою про здійснення державної реєстрації права власності на дамбу на річці Дністер в урочищі «Зарінок», та зобов’язав вчинити відповідні дії для реєстрації права власності. Про це повідомляє пресслужба 8 ААС.

Коротко про обставини справи

Івано-Франківська обласна прокуратура звернулася в інтересах держави з позовом до однієї із сільських рад на Івано-Франківщині з огляду на те, що бездіяльність щодо здійснення державної реєстрації права власності нерухомого майна (дамби) унеможливлює його належне утримання, може призвести до його втрати, а також несе загрозу для життя та здоров’я жителів громади.

Суд першої інстанції відмовив у позові, оскільки дійшов висновку, що дамба не є самостійним об`єктом цивільно-правових відносин, що містить ознаки, передбачені статтею 181 Цивільного кодексу України, та не наділена виключним переліком характеристик, внесення яких до Державного реєстру прав є обов`язковим.

У апеляційній скарзі на це судове рішення позивач зазначив, зокрема, що, зважаючи на систематичні паводки, державна реєстрація права власності на дамбу як нерухоме майно оптимізує виділення та використання бюджетних коштів для її обслуговування.

Висновки апеляційного суду

Колегія суддів Восьмого ААС при вирішенні спору звернула увагу на такі важливі нюанси:

  • власники земельної ділянки чи водного об`єкта автоматично не являються власниками спірних у справі гідротехнічних споруд, оскільки оформлення права власності передбачає вчинення ряду процедурних дій;
  • вчиняти дії з оформлення права власності може відповідний уповноважений орган, у віданні чи на праві власності якого перебуває відповідна земельна ділянка;
  • орган місцевого самоврядування наділений повноваженнями щодо вирішення питань у сфері управління майном, яке перебуває у комунальній власності відповідних територіальних громад.

Спірним, на переконання суду апеляційної інстанції, у цій ситуації є те, чи має вчиняти дії щодо здійснення державної реєстрації права власності орган місцевого самоврядування, який взяв на баланс гідротехнічну споруду, що знаходиться на земельній ділянці державної форми власності.

Також при апеляційному перегляді справи важливо було встановити, чи є такий об’єкт як дамба нерухомим майном, а відтак – чи підлягає державній реєстрації право власності на неї.

Колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що такий об`єкт як дамба належить до гідротехнічних споруд та є нерухомим майном, оскільки вона нерозривно пов`язана з землею та її переміщення в інше місце може призвести до надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Таким чином, на переконання Восьмого ААС, право на гідротехнічні споруди, а саме: дамбу довжиною 659 м на річці Дністер в урочищі «Зарінок» на території Дубовецької сільської ради Івано-Франківського району, підлягає державній реєстрації. Крім того, оскільки зазначений об`єкт нерухомого майна перебуває на балансі Дубовецької сільської ради, тому саме до обов`язку відповідача належить вжиття відповідних заходів для проведення державної реєстрації права власності на вказану гідротехнічну споруду.

Постанова від 21 грудня 2021 року у справі № 300/2655/21 доступна у ЄДРСР за таким посиланням», — йдеться у повідомленні суду.